Radian and his bike in his worldbike

In acest blog vreau, dar nu stiu în ce măsură voi reuşi să descriu cam tot ce am făcut şi ce va urma să fac cu bicicleta în plimbările mele

miercuri, 17 martie 2010

Solutii pentru o memorie excelenta!

Sănătatea vine cu bicicleta, deci mişcare şi iar mişcare că aşa faci un corp şi o minte sănătoasă

Fiecare om îşi doreăşte o viata sanatoasa si face eforturi serioase pentru a obtine buna dispozitie in fiecare zi. Ne lovim de examene, de sarcini la serviciu, de activitati zilnice care ne cer o memorie excelenta. Nu este deloc normal sa acceptam ca unii oameni pot tine minte mai usor multe lucruri iar altii nu, dând vina pe materialul genetic. Totul se poate obtine in timp, prin exercitiu, prin ordine si atentie.


Hai să ne concentram pe câteva solutii simple pentru a ajunge la starea plina de luciditate, judecata, gandire si memorie de invidiat! Stim bine ce inseamna stresul, mai ales dupa cazul femeii care si-a pierdut viata dupa surmenajul de la birou. Discutiile sunt multe aici, situatia depinzand de modul in care privesti munca, de cat de bine esti pregatit pentru a o face, de ce faci dupa ce ajungi acasa, de alte probleme din viata. Oricum, depresiile si stresul trebuie minimizate pentru ca aceste stari cresc nivelul de cortizol, numit si hormon de stres. Cortizolul afecteaza hipocampul indeosebi, el ocupandu-se printre altele de memoria de scurta durata. Ne trezim ca am uitat pur si simplu detalii stabilite intr-o conversatie telefonica, intr-o sedinta si aasa mai departe. Trebuie sa stim exact cum sa ne relaxam, cat sa muncim, cat de eficient putem munci si cum lasam anumite sarcini sau probleme sa ne afecteze.

Viata a devenit din ce in ce mai sedentara pentru multi. E vina urbanizarii? Nu. E vina fiecaruia, pentru ca uitam cat de buna este miscarea. Ne intindem picioarele pe canapea, tinem aproape un bol cu floricele si privim la o cutie neagra. Apoi dam fuga la calculator, sa vedem ce a mai scris X pe Facebook. Uitam sa ne miscam pe afara, prin parc, sa mergem la sala sau macar sa facem exercitii elementare in casa, pentru numai 30 de minute pe zi.

Circulatia este esentiala pentru creier si implicit pentru memorie. Pe calea vaselor sangvine ajung nutrientii si oxigenul la creier, iar un creier bine hranit va functiona de minune. Miscarea zilnica imbunatateste circulatia generala, reduce stresul si creste buna dispozitie!

Divide si cucereste! Nu poti memora un lucru si frustrarea se acumuleaza? Nu ar fi mai bine sa recurgi la strategia romanilor? Imparte totul in grupuri asemanatoare si invata-le pe rand. Spre exemplu, invatam foarte usor un numar de telefon, retinand primele patru cifre, urmatoarele trei si apoi ultimele 3.

Gânditi-va că faceti din informatii un puzzle. Intai grupati piesele in functie de culoarea fiecareia, apoi incercati sa le combinati.

Gândeste-te la drumul spre casa in care ai copilarit si pe care il faceai de la scoala, in fiecare zi. Stiai bine fiecare detaliu, obiect sau vecin. Cand inveti, incearca sa memorezi fiecare informatie noua, legand-o de aceste lucruri.

Hannibal Lecter proceda exact asa: memora totul pe drumul pana la si printr-un castel. Ia un curs, coreleaza toate numerele cu numerele unor case, da numele proprii unor vecini, pune culorile prin curtile fiecaruia, plaseaza detaliile in locurile prin care te-ai jucat...

Vezi CD-ul si-ti amintesti ca trebuie sa-l "arzi" pentru un coleg. Cartea de vizita iti aminteste ca trebuie sa contactezi o anumita persoana, iar pe biletel vezi ca au trecut deja doua saptamani de cand trebuia sa platesti telefonul...

Invata sa gandesti in imagini! Daca ti-ai lasat ochelarii pe masa din bucatarie, imagineaza-ti o scena in care ochelarii tai mananca toate fructele de pe platou. Cand ii vei cauta, exista doua posibilita: ori sunt pe nas, ori sunt exact pe masa bin bucatarie!

Un rol deosebit de important in procesul de invatare il reprezinta asocierea cuvintelor. De la nume proprii indescifrabile si pana la obiecte complexe, toate pot fi usor de retinut daca le asociem cu alte cuvinte. Pe langa aceasta tehnica, acronimele merg de minune. Daca trebuie sa invatam un grup de sapte munti, putem gasi un cuvant usor astfel incat fiecare litera sa fie litera cu care incepe denumirea muntelui...

Iar la final, nu uitam ca repetitia este mama invataturii. Lasam la o parte scolastica in sensul ei pur si trebuie sa intelegem ca un contact repetat cu aceeasi informatie duce la sedimentarea ei puternica. Este perfect valabil si la partea practica: daca repetam la pian cateva ore pe zi, devenim din ce in ce mai buni!

Acum, incercati sa combinati toate metodele pentru a avea o memorie excelenta. Nu uitati de miscare, de alimentatie, de somn...
 
Sfat: puteti folosi Ginko biloba, ceaiuri (verde si negru) pentru a imbunatati circulatia sangvina!

Tip: Nu folosi player-ul mp3 sau televizorul atunci cand inveti! Chiar daca te binedispune, iti distrage atentia de la ce trebuie memorat sau inteles...

Tip: Puneti vin rosu intr-un pahar si beti paharul, nu ce a ramas in sticla!

 Sănătatea vine cu bicicleta (mai nou vine si cu rolele), deci mişcare şi iar mişcare că aşa faci un corp şi o minte sănătoasă!

Sursa: 
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/148753/10-solutii-pentru-o-memorie-excelenta.html 

Nu am ajuns eu la performanţa mintală să scot aceste bijuterii pe gură. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu