Suntem in mare parte influentati de alimentele pe care le consumam. Munca la birou, lipsa exercitiilor fizice, grija materiala si alte probleme tind sa ne duca spre depresie sau nevroza. Cand depunem un efort intelectual intens, creierul oboseste si dupa o perioada stresanta incepe sa dea semnale de alarma in tot corpul: insomnii, tremuraturi, dureri precordiale, ameteli, amorteli ale membrelor, anxietate, dureri de cap, sufocari. De cele mai multe ori, aceste semne nu constituie o boala organica ci numai o atentionare. In timp, daca nu sunt luate masuri, lucrurile se agravează...
Pe lângă somnul sfant, activitatile recreative si apartenenta la un grup care permite comunicarea libera, creierul are nevoie de o alimentatie speciala. Iata care sunt cele mai bune alimente pentru o minte sanatoasa!
1.Scoicile. Aceste minuni submarine au fost utilizate din cele mai vechi timpuri, Casannova chiar consumandu-le pentru proprietatile lor afrodisiace. Scoicile au insa si mult zinc, element implicat in reactiile corecte ale multor enzime. Zincul ajuta creierul sa stocheze informatii noi si sa ajunga la cele vechi mai repede. De asemenea, scoicile contin si fier.
2.Cerealele. Alegeti-le pe cele cat mai putin procesate. La micul dejun, cerealele asigura atat fibre excelente pentru sistemul digestiv, cat si vitamina B6 sau folati. Vitaminele au rol de coenzime in diferite procese, iar folatii asigura o mai buna irigare a creierului. Mai mult oxigen si mai multi nutrienti inseamna un creier mai sanatos! Alegeti si painea integrala, mai ales ca acum exista o multitudine de sortimente imbogatite cu alte vitamine sau cu cereale putin procesate.
3.Ceaiurile. Uita de cafea - pe care o poti consuma linistit daca nu ai anumite afectiuni ale cordului sau creierului - si inlocuieste-o cu ceaiul verde sau negru. O cana consumata in fiecare dimineata, inainte de serviciu, te va ajuta sa gandesti totul mult mai limpede, sa ai o memorie mai buna si implicit o stare de buna dispozitie. Aceste ceaiuri contin multi antioxidanti si catechine.
4.Ouăle. Nu face greseala sa mananci prea multe pe zi. Una sau doua oua consumate zilnic pot face minuni pentru intreg organismul si indeosebi pentru creier. Ouale sunt bogate in vitamina B12, lecitina si colina. Chiar daca galbenusul are cam mult colesterol, acesta se proceseaza fara probleme in cantitate scazuta. Multe substante excelente stau tot in galbenus, asa cum este colina. Vitaminele B hranesc nervii, lecitina ajuta memoria iar colina participa la procese reconstructive, prevenind distrofiile si degenerarea.
5.Curry. Cine este mare iubitor de sosuri trebuie sa includa si curry printre ingrediente. Are un gust putin ciudat si adauga iuteala mancarii, dar nu trebuie acum sa-l folositi in fiecare zi. Putin curry la doua saptamani este perfect! El are o multime de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi de oxigen, atat de daunatori pentru toate celulele. De asemenea, s-a demonstrat ca acest condiment previne diabetul si bolile cardiovasculare.
6.Fructe de padure. Nu degeaba specialistii le-au numit "superfructe" si au intrat in ciocolate, iaurturi, sucuri sau alte produse. Fructele de padure sunt adevarate cockteiluri de vitamine si antioxidanti, ideale pentru creier. Flavinoizii ajuta memoria si mentin o stare de luciditate perfecta. Consumati aceste fructe cat de des puteti, sub forma de mure, afine, coacaze, fragi sau zmeura.
7.Nucile si semintele. Primim din toate partile informatii despre nuci si seminte, despre acizii grasi omega 3 sau 6 pe care ii contin, despre vitaminele din grupul B, folati, vitamina E si multe alte substante atat de bune. Perfect adevarat. Nucile si semintele, consumate cat mai putin procesate, chiar fac diferenta! Va veti simti mult mai bine, mai ales ca sunt atat de usor de procurat. Cand simtiti ca intrati intr-o depresie, nucile si semintele sunt aliati de nadejde!
8.Legumele verzi. A venit primavara si cu ea, pacatoasa astenie. Corpul are nevoie de vitamine, fier si antioxidanti, altfel se simte amortit, fara chef de lucru sau alte activitati. Noroc ca avem la piata salata, stevie, spanac, varza de atatea feluri. Aceste legume cu frunze apetisante sunt bogate in B6, B12 si mai ales fier, magneziu si zinc. Faceti salate sanatoase in fiecare zi!
9.Peştele. Ne apropiem se sfarsitul topului si pestele sta pe un onorabil loc 2. Pe merit. De prea multe ori ne infigem in carnea de porc, de oaie sau de vita, uitand de beneficiile pestelui. Acest tip de carne abunda in acizi grasi omega, care ajuta la o irigare mai buna a creierului, la formarea tecii de mielina de pe neuroni si la stocarea si transmiterea excelenta a informatiilor. Sa nu uitam de fosfor, magneziu si seleniu, elemente cu rol de catalizator pentru multe enzime.
10.Ciocolata. Consumati-o cu mare incredere dar si cu rezerve, mai ales ca luarea in greutate nu e chiar rar intalnita in zilele noastre. Cea mai buna ciocolata este cea cu peste 80% cacao, acolo ascunzandu-se flavonozii. O bucata pe zi, langa ceaiul verde sau negru, de dimineata...
Eu sunt de principiu că ce ai de mâncarea acela este cel mai bun (principiu pe care-l folosesc doar noaptea în somn :-))
Sursa: http://www.yuppy.ro/articol/LifeStyle/396/slideshow/Top-10-Alimente-pentru-un-creier-sanatos.html
vineri, 19 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu