Radian and his bike in his worldbike

In acest blog vreau, dar nu stiu în ce măsură voi reuşi să descriu cam tot ce am făcut şi ce va urma să fac cu bicicleta în plimbările mele

miercuri, 3 februarie 2010

Despre traseul 6

6. Niculeşti (Buzău) – Meledic – o zi (platforma Meledic, Lac Meledic si un deal cu sare)

Traseul din Lopatari spre Meledic

Niculeşti este un sat situat la 37 de km de oraşul Buzău, drumul este asfaltat şi ajunge până în Lopătari.
Buzău - Niculeşti se face în aproximativ 2 ore cu bicicleta şi aproximativ 40 de minute cu maşina, cu maxi-taxi poţi ajunge într-o oră.
Multe trasee sunt legate de satul Niculeşti deoarece tatăl meu a moştenit o casă de la o mătuşă şi din acest motiv am luat ca reper acest sat.

În acestă hartă este descris platoul Carstic Meledic, care cuprinde şi cele 12 obiective ale traseului.
În colţul din stânga sus se poate vedea traseul spre Focul Viu.
În colţul din dreapta sus se poate vedea traseul spre Bisoca, Lacuri (traseul 7) şi
Schitul Găvanu www.minzalesti.home.ro/fisiere/articole/obiective/manastirea_gavanu.htm .

Cele 12 obiective sunt sugestiv ilustrate şi presupun că mai trebuie adăugat nimic în plus.
Din satul Niculeşti până în satul Lopătari, cu bicicleta faci puţin peste o oră.




Traseul din Lopatari spre Meledic


Durata: 4 ore.

 Lopătari-Carstul pe sare de la Izvorul Sărat-Meledic

Drum comunal şi potecă; timp necesar: 3—4 ore.

Traseul trece printr-o regiune de un farmec deosebit. Ineditul il dă relieful dezvoltat pe sarea aflată la suprafaţă sau la mică adîncime. Pe seama dizolvării ei a rezultat aici un complex de forme de relief extrem de variate si cu dimensiuni foarte mari. Fenomenul constituie poate cea mai interesantă regiune din ţara noastră, formele apărute aici asemănîndu-se cu cele de pe calcare. Pentru a le cunoaşte în toată plenitudinea lor, indicăm traseul care începe la intrarea în comuna Lopătari în dreptul confluenţei cu pîrîul Sărata.

După ce se admiră versantul estic al Slănicului, unde apar blocuri de sare înglobate în argilă şi marne sărăturoase, pe care s-au dezvoltat lapiezuri şi avene, ne deplasăm pe drumul ce merge spre est (150—200 m) pînă ajungem la înălţimea platoului din dreapta noastră. Părăsim drumul şi urcăm pe platou. În faţă se desfăşoară un adevărat peisaj lunar. Doline extrem de mari şi adînci, unele îngemănate, lapiezuri pe blocuri de sare, avene profunde la contactul dintre sare şi argila sărăturoasă şi, în fine, cîteva mici peşteri dezvoltate la baza unor doline.

 Peşterile nu sunt prea mari, au numai 2-10 metri lungime, dar intrarea este împodobită cu ansambluri de stalactite şi concreţiuni din sare. În unele locuri apar pereţi prăbuşiţi, acolo unde evoluţia golurilor carstice le-au rupt echilibrul. De aici, ne înapoiem pe drumul comunal pe care-l continuăm pînă pe platoul central (aproape 30 minute de urcuş uşor). Un element nou iese în evidenţă. Acesta este dat de existenţa a numeroase depresiuni ovale sau rotunde acoperite de apă, mlăştinoase sau uscate.

Ele reprezintă doline care s-au format în condiţiile în care sarea se află la adîncime mai mare. Lacurile cele mai mari au apărut în depresiunile mai extinse, rezultate din îngemănarea dolinelor, aşa-numitele uvalas-uri. Dintre acestea mai interesante sînt Lacul Mare şi Lacul Castelului. Urcăm mai întîi spre vest, pe porţiunea cea mai înaltă pentru a urmări în detaliu peisajul carstic din bazinul Izvorul Sărat; apoi ne întoarcem şi coborîm spre est pe lîngă Locul Castelului, pe valea Meledic.

 După ce am intrat în pădure, ne abatem pe poteca din stînga spre două mari doline. La baza peretelui estic se văd două peşteri frumos concreţionate. Revenim în potecă şi coborîm pe valea Jgheabului (cca 40 min.). De aici, circuitul poate fi închis mergînd pînă la confluenţa acestuia cu Slănicul, unde există un frumos martor din tuf dacitic. La întoarcerea spre Lopătari recomandăm o abatere pentru o jumătate de oră în dreptul pîrîului Izvorul Sărat unde se poate urmări o vale tăiată în formaţiunea sării, vale îngustă cu versanţi abrupţi, numeroşi afluenţi suspendaţi şi pereţi în surplombă.

 Pe valea Jghiabului excursia poate fi continuată a doua zi pînă la schitul Găvanu, aflat la aproape 11 km de Mînzăleşti. Din Lopătari se poate ajunge la Buzău. Dacă dispunem de timp, indicăm ca obiectiv interesant — vulcanii noroioşi de la Arbănaşi. Pentru aceasta ne oprim la Beceni şi urcăm versantul drept al Slănicului. De la schelă, în ½ oră, coborîm pe şosea la platoul vulcanic Arbănaşi. De aici, urmărind drumul ce duce la Berca, trecem pe la vulcanii noroioşi de la Pîclele Mari şi Pîclele Mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu